Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Sivilce Tedavisi

Mersin Dermatoloji Kliniği Uzman Dr.Ayşegül Güney halk arasında sivilce olarak da bilinen Akne ve Mersin’de Akne Tedavisi hakkında bilgi verdi.

Sivilce Tedavisi
Sivilce Tedavisi Border

Sivilce Neden Oluşur ?

Akne (sivilce), cildin orta tabakasında yer alan yağ salgılanan sebum kanallarının tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması ile meydana gelir. Ciltteki yağ salgısının artması ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Sonrasında bu komedonlar bakteriler ile enfekte olarak cilt üzerinde kırmızı iltihabi şişlikler meydana gelir. Bazen bu sivilceler daha büyük boyutta olur ve cilt üzerinde iz bırakır.

Tedavi edilmeyen, şiddeti gittikçe artan ve sık sık tekrarlayan sivilceler ilerleyen süreçte iz bırakır. Yüzümüzdeki sivilce izleri öncelikle kırmızımsı pembe renkli lekeler şeklinde görünür veya kabarık yara izleri şeklinde kendini belli edebilir. İlerleyen süreçte de küçük çukurluklar halinde iz bırakır.

Bu sivilce izlerini azaltmak için öncelikle sivilcemiz zamanında ve doğru tedavi edilmelidir. Beslenmemize dikkat etmeliyiz. Şekerli paket ürünler, fastfoot gıdalar, süt ürünleri sivilce oluşumunu arttırabilir. Altta yatan hastalıklar, hormon problemleri, ilaç kullanımları da sivilce oluşumuna neden olabileceğinden gerekli tetkikler ve incelemeler yapılmalıdır. Bu düzenlemeler ile birlikte tedavi sürecine geçilebilir. Bunlar; profesyonel cilt bakımları ile komedon temizliği, deri soyma uygulamaları, iğneleme tedavileri, altın iğne, lazerle sivilce bölgesine ışınlarla hasarlamak ve yeniden yapılanmasını sağlamak gibi uygulamalar, prp, mezoderapi vs uygulamalar yapılabilir.

Erken dönemde sivilcelerinizi tedavi ettirir gerekli bakım prosedürlerini yerine getirirsek sivilce izlerimiz daha az olur. İz kalması durumunda da uygun tedavilerle bu izlerden kurtulabiliriz. Ayrıca sivilce tedavisi sırasında yapılan yanlış uygulamalar sivilcelerin daha çok iz kalmasına neden olabilir. Sivilce(akne) ve sivilce izleri dermatoloji uzmanları tarafından tedavi edilmelidir. Sivilce oluşumunda hormonal problemler, beslenme bozuklukları, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi altta yatan nedenler olabileceği ve bu durumların da tedavi edilmesi gerekebileceği unutulmamalıdır.

Genellikle ergenlik döneminde başlayan sivilceler, otuzlu kırklı yaşlara kadar devam ederek her yaştan insanı etkileyebilir. Sivilceler kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Çoğunlukla; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.

Sivilce oluşumu belirtileri şu şekildedir;

  • Uçları beyaz sivilceler
  • Siyah noktalar
  • Küçük kırmızı, hassas yumrular (papüller)
  • Cilt yüzeyinin altında, sert, ağrılı olabilen topaklar (nodüller)
  • Cilt yüzeyinin altında ağrılı olabilen, irin dolu topaklar (kistik lezyonlar)

Sivilce Oluşumunu Neler Etkiler ?

Sivilce oluşumunu; genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonlar önemli derecede etkiler. Hormonlar yağ hücrelerinin aktivitesini etkileyerek sivilce oluşumuna neden olur. Sivilce oluşumunda genetik nedenlerin rolü büyüktür. Anne ve babadan birinde sivilce problemi varsa çocukta da olma olasılığı yüksektir. Aynı zamanda bazı ilaçların kullanımı sivilceye neden olmaktadır. Bazı vakalarda ise cildin yoğun bir şekilde yağlı olması sivilce oluşumunu etkiler. Beslenme ve akne konusunda yapılan son araştırmalar işlenmiş karbonhidrat tüketiminin sivilce oluşumunu tetiklediğini göstermektedir. Özellikle şekerli, yüksek kalorili gıdalar ve süt ürünleri tüketimi sivilce oluşumunda artmaya neden oluyor.Yoğun, yağ bazlı, komedojenik kozmetik ürünler kullanmak da akne oluşumunu etkilemektedir. Bunların yanı sıra kirli hava, sigara ve alkol tüketmek, aşırı nem yada güneşe maruz kalmak da akne oluşumunu etkiler.

Sivilce tipleri nelerdir?

Akne Vulgaris, çoğunlukla ergenlik döneminde görülen hafif sivilcelerdir. Akne vulgaris daha çok yüzde görülür. Cilt üzerinde siyah noktalar, kızarık sivilceler, bazen derin kist ve nodüller şeklinde görülebilir. Erken tedavi ile skar gelişimi çok aza indirilebilir. Akne Conglabata, daha çok gövdede görülen, şiddetli kist ve apselerle karakterize bir akne türüdür. Polikistik Over hastalığı, aşırı tüylenme ve adet düzensizliği ile beraber olabilir. Bu akne çeşidi derin izler bırakır. Akne Fulminans genellikle ergenlik dönemindeki erkeklerde görülür. Akne fulminans ateş ve eklem ağrısı ve şiddetli sivilcelerle karakterize bir hastalıktır.

Mersin Sivilce Tedavisi

Akne tedavisi için Retinoid diye isimlendirilen ilaçların krem ve ağızdan alınabilen formları kullanılabilir. Cildin yağ dengesini sağlamak için cilt temizliği yapılır. Aynı zamanda sivilce tedavisi için antibiyotiklerin krem veya oral formları da kullanılabilmektedir. Ayrıca yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve yeni komedon oluşumunu önlemek için de ilaçlar kullanılabilir. Tedavi edilmeyen akne cilt üzerinde leke oluşumuna sebep olur. Bu durum da kozmetik açıdan dolayısı ile de ruhsal açıdan kişileri olumsuz etkiler. Akne dermatoji uzmanları tarafından çok yönlü değerlendirilerek tedavi ve takip edilmelidir. Doktorumuzun önerisi ile tedavileri sabırla uyguladığımızda sivilcelerden kurtulmak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak mümkündür. Sivilceler geçtikten sonra iz kalması durumunda; mikrodermabrazyon, dermaroller, altın iğne radyofrekans, fraksiyonel lazer ve lazer peeling uygulamaları ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Sivilce Oluşumu Nasıl Önlenir ?

Sivilce oluşumunu önlemek ve var olan sivilcelerimizin skar yani leke veya iz oluşumunun önüne geçmek için yapmamız gerekenler;

  • Yüzümüzü günde iki kez cilt yapımıza uygun özel sabun veya jel ile yıkamalıyız.
  • Yatmadan önce makyajımızı mutlaka temizlemeliyiz.
  • Dengeli, sağlıklı beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmalıyız.
  • Yağ bazlı makyaj ürünleri ve bakım kremleri kullanmaktan kaçınmalıyız.
  • Sivilce veya siyah noktaları sıkmamalıyız.
  • Geçmeyen, yenileyen, iz bırakan sivilcelerimiz varsa mutlaka dermatolog doktorumuza başvurmalıyız.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Yaşlanmayı Saklayamadığınız Bu İki Bölgeye Dikkat!

Yaşlanmayı Saklayamadığınız Bu İki Bölgeye Dikkat!

Yaşın ilerlemesi ve çevresel faktörler nedeniyle cildimiz her geçen gün yaşlanır ve bunun sonucunda sarkma ve kırışıklıklar oluşur.

Detaylar
Sonbahar Mevsimi ve Alerjik Hastalıklar

Sonbahar Mevsimi ve Alerjik Hastalıklar

Sonbahar mevsimi ile birlikte yapraklar düşmeye, sıcak hava da yerini yağmurlu ve daha soğuk hava şartlarına bırakmaya başladı.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.