Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Gebelikte Isotretinoin Kullanımı

Akne (sivilce) tedavisinde yer alan ve akne gelişimine neden olan mekanizmalar üzerinde en etkili ilaç olan Isotretinoin; retinoid grubunda yer alan bir A vitamin türevidir.

Gebelikte Isotretinoin Kullanımı
Gebelikte Isotretinoin Kullanımı Border

Akne (sivilce) tedavisinde yer alan ve akne gelişimine neden olan mekanizmalar üzerinde en etkili ilaç olan Isotretinoin; retinoid grubunda yer alan bir A vitamin türevidir ve 1982 yılından beri FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) ve 1983 EMA (Avrupa İlaç Ajansı) onayıyla tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Farklı şiddetlerde akne tedavisinin yanı sıra bir çok farklı deri hastalığının tedavisinde kullanılan isotretinoinin en önemli yan etkisi “teratojenite” yani “gebelikte kullanılması durumunda bebekte doğumsal anomalilere neden olması”dır. Dolayısıyla bu ilaç gebelik döneminde kesinlikle kullanılamaz. Bu durum ilacı reçete eden hekimler tarafından gayet iyi bilinmekte, ilaç başlanmadan önce hastalara bilgi verilmekte ve güvenliği daha da artırmak açısından TC Sağlık Bakanlığı’nın da onaylamış olduğu özel formlar imzalatıldıktan sonra ilaç başlanmaktadır. Her reçeteleme sırasında bu formların doldurulması zorunludur ve bu formlar olmadan eczanelerin ilacı vermeleri yasaktır.Eczanelere teslim edilen bu formlar en az 10 yıl süre ile de saklanmaktadır.

 

Bu konuda bilinmesi gereken önemli bir diğer nokta ise ilacın kesildiktan sonra yaklaşık 1 ay içerisinde hızla vücuttan temizlenmesidir. Vücutta herhangi bir depolanma söz konusu değildir. Bu nedenle isotretinoin kullanan hastaların ilacı bıraktıktan 1 ay sonra hamile kalmalarında sakınca yoktur. İlacın infertilite (kısırlık) gibi bir yan etkisi kesinlikle mevcut değildir. Tüm bu bilgiler bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Sonuç olarak; İsotretinoin içeren ilaçlar uygun doğum kontrol yöntemleri altında kullanılmalı ve tedavi süresince hamile kalınmamalıdır. İlacın kesilmesinden 1 ay (maksimum önerilen süre 35 gün) sonra hamile kalınması durumunda herhangi bir doğumsal anomali gelişme riski bulunmamaktadır. 

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Mikro İğneleme Tedavisi

Mikro İğneleme Tedavisi

Mikro iğneleme uygulamaları(dermaroller,dermapenvs) genel olarak cildi yenileme uygulamaları olarak da adlandırılabilir.

Detaylar
Mersin Dermatoloji Uzmanı

Mersin Dermatoloji Uzmanı

Halk dilinde cildiye olarak bilinen dermatoloji uzmanı tüm cilt hastalıklarının tanı ve tedavisine yönelik hizmetler verir.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.