Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Mersin Dermatoloji Kliniği Selülit Tedavisi

Derinin derin kısımlarının ve deri altındaki dokuların mikroplarla oluşan iltihabına selülit adı verilir.

Mersin Dermatoloji Kliniği Selülit Tedavisi
Mersin Dermatoloji Kliniği Selülit Tedavisi  Border

Genellikle bacaklarda oluşan selülit kollar, yüz gibi vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Hastalığın etkeni sıklıkla Streptokok ve stafilokok türü bakterilerdir.

Hastalık nasıl oluşur?

Bakteriler, deri içine yanık, kesik, sıyrık, ülser gibi yaralardan veya egzema, mantar gibi deri hastalıklarına bağlı gelişen çatlaklardan girerek iltihaplanmaya neden olurlar.

Hastalığın bulguları nelerdir?

Selülit kesik, sıyrık gibi alanlara yakın olan yerlerde deride kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve ağrıya ile ortaya çıkan bulgular gösterir.

Selülit bulaşıcı mıdır?

Selülit kişiden kişiye bulaşmaz. Ancak hastalığınız devam ettiği sürece ellerinizi sık sık yıkamalı ve havlu gibi kişisel eşyalarınızı aile bireyleri ile paylaşmamalısınız.

Tedavide neler yapılabilir?

Tedaviye mümkün olan en erken sürede başlamak gerekir. Hastaların büyük çoğunluğu antibiyotik tedavisi ile tamamen düzelir. Tedavinin gecikmesi veya tedavi edilmediği durumlarda apse, ülser gelişimi, kas ve kemik dokuya iltihabın yayılması, damar iltihaplanması (tromboflebit), kanın mikroplar tarafından zehirlenmesine (sepsis) neden olabilir.

Sellülit nasıl tedavi edilir?

Selülit tedavisinde en az 7 gün süreyle antibiyotikler kullanılır. Enfeksiyon hafifse öncelikle ağızdan alınan antibiyotiklerle tedavi edilir. Yatak istirahati, tedaviye olan cevabı ve iyileşmeyi hızlandırır. Ancak uzun süre aynı pozisyonda yatmak, damar içinde pıhtı oluşum riskini arttıracağı için sık sık pozisyon değiştirilmeli, kısa süreli yürüyüşler yapılmalıdır.

Selülit tedavisi ne kadar sürer?

1-3 gün içinde belirtilerin hafiflemesi beklenir. Eğer gerilemezse doktorunuza tekrar başvurmak gerekebilir. Hastalık şiddetli seyrederse veya ağızdan alınan antibiyotik tedavisine yanıt alınamazsa, damar yoluyla antibiyotik tedavisi verilir. Doktorunuz tedavinize ağrının ve ödemin azaltılması için ağrı kesici ilaçlar ekleyebilir. Islak, soğuk pansumanlar önerebilir. 

Tedavide başka dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Selülit bacaklarda olduğunda, yatak istirahatinin yanında bacağın yukarıda tutulması, aşağı sarkıtılmaması gerekir. Eğer mantar veya egzema gibi deri hastalıkları varsa tedavi edilmelidir.

Selülit tedavisi alan bir hasta ne zaman tekrar doktora başvurmalıdır?

 Kızarıklık ve şişliğin çok hızlı ilerlemesi 

 38 derecenin üzerinde ateş titreme olması, ağrının giderek şiddetlenmesi

Selülit alanında içi sıvı dolu kabarıklıkların gelişmesi, his kaybı

Bulantı, kusma

 Bilinçte bulanıklık veya sayıklama

Soluk alıp vermenin hızlanması

Kalp atımının dakikada 100 ün üzerine çıkması

 

Sellülitin tekrarlamaması için neler yapmalıyız?

Cilt temiz tutulmalı ve nemlendirilmelidir.

El temizliğine dikkat edilmeli, tırnaklar kısa ve temiz olmalıdır. en diabet, obezite, kanser, kalp veya böbrek hastalıkları olan veya bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan hastalar selülit gelişimi açısından daha riskli olduğu için çok daha dikkatli olunmalıdır.

Bazı hastalarda sık tekrarlayan selülit ataklarını önlemek gerekir.

Kadınlarda bacaklarda ortaya çıkan selülit ile aynı hastalık mıdır?

Selüliti diğer bir kozmetik rahatsızlık olan kozmetik selülitden ayırt etmek gerekir. Kozmetik sellülit deri altındaki yağ dokusunun düzensizliği nedeniyle cildin portakal kabuğu gibi görünmesi durumudur. Kilo vermek, spor yapmak, egzersiz yapmak, kozmetik işlemlerle düzelebilmektedir.

Sellülit gelişim riski kimlerde daha fazladır?

Şişmanlar, hamileler

Diyabeti olanlar

Kanser tedavisi için kemoterapi görenler

Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar

Bacaklarda kan dolaşım bozukluğu olanlar (kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı olanlar ve lenf bezlerine yönelik cerrahi işlem geçirenler)

Uçuk, mantar, egzema, sedef, yara gibi deri bütünlüğünü bozan bir cilt hastalığı olanlar

Madde bağımlıları

Daha önceden selülit geçirmiş olanlar

Selülitin belirtileri nelerdir? Nasıl seyreder?

Selülit olan deriye dokunulduğunda kırmızı, şiş, sıcak, ağrılı hissedilir. Vücutta kırgınlık halsizlik, baş ağrısı olabilir. Ateş titreme oluşabilir. Çevreye doğru yayılma eğilimindedir. Ba- cakta olduğunda kasıktaki, kollarda olduğunda koltuk altındaki lenf bezleri şişer.

Kaynak:turkdermatoloji.org.tr 

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Hayatımızın anlamı, neşe kaynağımız çocuklarımızda bazı besinlere karşı oluşan alerji canımızı çok sıkar. 0-2 yaş arası çocukların yüzde 6’sında görülen ve şiddetli reaksiyonlara neden olabilen bu alerjilere karşı dikkat edilmesi gerekiyor.

Detaylar
Mersin Dermatoloji Kliniği Tırnak Mantarı Tedavisi

Mersin Dermatoloji Kliniği Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarı; el veya ayak tırnaklarının mantar mik- robu ile ortaya çıkan bir enfeksiyonudur. El veya ayak tırnaklarında kalınlaşma, renk ve şekil değişikliği ve kırılmaya neden olur.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.