Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Sonbaharda Ortaya Çıkan 7 Cilt Problemi

Kış mevsimine yaklaştığımız bu sonbahar günlerinde mevsim değişikliklerinden en çok etkilenen organımız cildimizdir.

Sonbaharda Ortaya Çıkan 7 Cilt Problemi
Sonbaharda Ortaya Çıkan 7 Cilt Problemi Border

Vücudu boydan boya kaplayan, dış ortamla iletişimimizi sağlayan cildimiz mevsim geçişlerinden olumsuz etkilenebiliyor. Dolayısıyla hava sıcaklıklarının hızla düştüğü sonbaharda çeşitli cilt sorunları ile karşılaşabiliriz. Dermatolog Uzm. Dr. Ayşegül Güney, sonbaharda ortaya çıkabilecek 7 cilt problemini sizler için derledi. İşte sonbaharda karşı karşıya kalabileceğimiz 7 cilt problemi…

Cilt Kuruluğu ve Hassasiyet

Mevsim geçişlerinde en çok dış ortamla temasta olan yüzümüz ve ellerimizin bakımına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü hava değişimiyle birlikte cilt kuruyup hassaslaşır ve bunun sonucunda da pul pul dökülen bir deri ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sorunun önüne geçebilmek için cildimize uygun nemlendirici kullanılmalı, yüzümüz için ekstra nem sağlayan maskeler ile cilt koruma altına alınmalıdır. Bunların yanında buhar banyoları da cildi rahatlatacaktır. Tabii buhar banyosu sonrası nemlendirmek oldukça önemlidir.

Egzama

Mevsim geçişlerinde atopik cilde sahip kişilerde daha sık olmak üzere egzamaya yatkınlık da artmaktadır. Soğuk hava, rüzgâr ve dış ortam-iç ortam sıcaklık farkları ciltteki kuruluğu, kaşıntı ve iltihaplanmayı artırabilir. Bu tür durumlarda da mutlaka dermatoloğumuzun tavsiye ettiği atopik ciltlere özgü bakım ürünlerini kullanmak, cildi sıklıkla nemlendirmek, bariyer kremler ve eldiven gibi koruyucu kıyafetler kullanmak faydalı olacaktır.,

Rozasea

Ani hava değişimleriyle birlikte ciltte kılcal damarların gelişimi artabilir, rozasea dediğimiz cilt hastalığı alevlenebilir. Rozasea yaz döneminde daha sık olmakla birlikte, kışın da ısı kaynaklarına yakın temas ve sağlıksız beslenme ile artış gösterebilmektedir. Bu durumda hassas-kızarık cilt yapısına uygun bakım ürünleri kullanmak, beslenme tarzımızı düzenlemek ve vitamin düzeylerimizin normal olduğundan emin olmak faydalı olacaktır.

 

 

Keratosis Pilaris

Çatlayan Dudaklar

Vücuttaki en hassas noktalardan biri dudaklardır. Dudak derisi, en küçük hava sıcaklığı değişikliklerinde bile değişim gösterebilir. Dudak çatlamaları, dudaklarda yaralar oluşması sıkça görülen değişikliklerdir. Bu tür durumlarda çatlayan dudaklara badem yağlı balsamlar ve nemlendiriciler ile gün içerisinde sık sık bakım yapmak faydalı olacaktır.

Mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda dirsek arkasında, kalça ve yanaklarda ortaya çıkan tavuk derisi görünümü ile kendini gösteren deri problemidir. Atopik bünyeli kişilerde, ergen ve genç yetişkinlerde daha sık görülür. Bu tür doku bozuklukları dönemsel yaşanıyorsa cilt peelingi etkisi olan salisilik asitli ürünler kullanılabilir. Cilt yüzeyinin düzenlenmesinde gece kullanılacak retinollü kremler de olumlu etki yapacaktır.

Vücutta Kuruluk

Sonbaharda hava sıcaklığının hızlı bir şekilde düşmesiyle ciltte kuruluk meydana gelir. Dolayısıyla yazın losyon şeklinde tercih ettiğimiz cilt bakım ürünlerini sonbaharda krem ile değiştirmek gerekir. Bununla birlikte mevsim geçişi kaynaklı doku bozukluğunu gidermek için de kuru fırçalama, kese ve vücut scrublarını tercih etmekte fayda vardır. Bu dönemde en dikkat edilecek noktalardan biri de aşırı sıcak su ile alınacak duşların derideki kuruluğu arttırmasıdır. Bu nedenle duş alırken ılık su tercih etmek uygun olacaktır.

Artan Kepek Sorunu

Mevsim geçişlerinden en çok etkilenen organlardan biri de saç derisidir. Yazın sıcakla birlikte daha yağlı olan ve bakteri-mantar üretebilen saç derisi, soğuyan havayla birlikte daha pullu bir görünüm alabilir. Bunun sonucunda da kepek sorunu ortaya çıkabilir. Bu kepeklenme kaşlarda bile görülebilir. Bu tür dönemsel kepek sorununa karşı mutlaka dermatoloğumuza danışarak şampuan, losyon veya sprey kullanmamızda fayda vardır.

Bütün bu cilt problemleri hava değişimleri yanında mevsim geçişlerindeki beslenme değişiklikleri nedeni ile de artabilmektedir. Bu nedenle deri sorunlarına bütünsel yaklaşmak ve genel sağlığı da değerlendirmek önemlidir.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Yazın Yatmadan Önce Cilt Bakımı Nasıl Olmalı

Yazın Yatmadan Önce Cilt Bakımı Nasıl Olmalı

Mersin’de deri hastalıkları, deri tümörleri, alerjik deri hastalıkları ve kozmetik dermatoloji alanında hizmet veren Dermatolog Uzm. Dr. Ayşegül Güney, sizin için yazın uyku öncesi yapılması gereken cilt bakımını kaleme aldı.

Detaylar
Kolajen Aşısı Nedir? Ne için Kullanılır?

Kolajen Aşısı Nedir? Ne için Kullanılır?

Kolajen Aşısı Nedir? Kolajen aşısı, cilde yeniden elastikiyetini ve parlaklığını kazandırmak, kırışıklıkları gidermek için yapılan medikal bir uygulamadır.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.