Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Siyah Nokta Temizliği Nasıl Yapılır?

Yüzde en çok görülen cilt sorunlarından biri de siyah noktalardır. Kontrol altına alınmadığında başka cilt problemlerine neden olabilen siyah noktalar, rahatsız edici görüntüsünden dolayı da kişilerde özgüven kaybına neden olabiliyor.

Siyah Nokta Temizliği Nasıl Yapılır?
Siyah Nokta Temizliği Nasıl Yapılır? Border

Dermatolog Uzm. Dr. Ayşegül Güney, siyah nokta temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledi. İşte siyah nokta temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler…

Siyah Nokta Nedir ve Nasıl Oluşur?

Siyah noktalar, cildin üst kısmındaki ölü deri atıklarının, sebum dediğimiz yağın gözenekleri tıkaması sonucunda oluşan bir cilt sorunudur. Ciltte hormonal etkiler, beslenme problemleri ile yağ arttıkça, derinin üst tabakasındaki dökülen hücreler yapışkan hal alarak açık gözenekleri tıkamakta ve zamanla siyah noktaları oluşturmaktadır. Siyah noktalar yüzün her alanında olabileceği gibi genelde burun, alın, yanak ve çenede oluşur. Temizlenmediğinde ise zamanla çoğalırlar.

Siyah noktalar ergenlik dönemiyle birlikte artış göstermeye başlar. Bu dönemde temizlenmeyen siyah noktalar ilerleyen zamanlarda yaygınlaşarak kistik sivilcelere sebep olabilir. Ergenlikte temizlik alışkanlıklarıyla birlikte yeme-içme alışkanlıklarına dikkat etmemek de siyah noktaların oluşumunu tetikleyebilir. Özellikle şekerli beslenme, fast-food ürünler ve süt ürünleri siyah nokta oluşumunu arttırabilir.

Kadınlarda ergenlik sonrası görülen siyah noktalar hormonal problemlerden ve cilt yapısına uygun olmayan yoğun kapatıcı kozmetiklerden kaynaklanabilir.

Güneşin zararlı ışınlarının etkisiyle de siyah noktaların oluşumu artabilir. Çünkü cildin, güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalması sonucu solar elastoz dediğimiz yıpranma oluşmakta bu da siyah nokta oluşumunu tetiklemektedir.  İlerleyen yaşlarda oluşan siyah noktalar genellikle UV ışınlarına aşırı maruz kalma sonucunda oluşabilmektedir.

Özet olarak siyah noktaların oluşumunda beslenme alışkanlıklarından cilt temizliğine, cilt yapısına uygun olmayan ürün kullanımından güneş maruziyetine ve hormonal problemlere kadar birçok etken vardır. Siyah nokta sebepleri saptanarak gerekli tedaviler düzenlenmelidir.

 

Siyah Nokta Nasıl Temizlenir?

Öncelikle siyah nokta oluşmadan ve oluştuktan sonra da cildimize uygun temizleyici ile temizliğinin sağlanması gerekir. Sabah-akşam yapılacak temizleme işlemi cilt yüzeyinden yağı, kiri ve ölü hücreleri temizleyerek siyah nokta oluşumunu azaltacaktır. Siyah noktaların evde, steril olmayan koşullarda sıkılarak temizlenmesi cilt dokusunda bozulmalara neden olabilir. Sıkılarak cildin temizlenmesi gerekiyorsa da bu işlem klinik ortamında, doktor gözetiminde yapılmalıdır.

Evde Siyah Nokta Temizliği Nasıl Yapılır?

Ancak evde hafif düzeyde siyah nokta oluşumunda siyah nokta bantları, soyulabilen veya tanecikli peeling yöntemleri ve siyah nokta gidermeye yönelik maskeler kullanılabilir. Özellikle duş sonrası gözenekler açıldığı için maske, siyah nokta bantları ve evde kullanıma uygun peelinglerin duş sonrası yapılması daha etkili olacaktır. Bu ürünlerin içerikleri ve ev kullanımına uygun olup olmadıkları oldukça önemlidir. Ürün seçimi konusunda profesyonel yardım almak daha sağlıklı olacaktır.

Siyah Nokta Oluşumu Nasıl Önlenir?

Siyah nokta oluşumu yoğunsa mutlaka bir Dermatoloji Uzmanına başvurmak, sebeplerini belirlemek ve gerekli tedavileri düzenlemek oldukça önemlidir. Siyah nokta temizliği yapıldıktan sonra da yeniden oluşmaması için de cilt bakımımıza özen göstermemiz gerekir. Bunun için;

  • Yüzde makyaj olmasa bile uyumadan önce yüzümüzü temizlemeliyiz.
  • Temizlikte, gözenekleri derinlemesine temizleyen, cilt yapımıza uygun bakım ürünleri kullanmalıyız.
  • Beslenmemize özen göstermeliyiz.
  • Cilt yapımıza uygun non-komedojenik bakım ürünleri ve makyaj malzemeleri kullanmalıyız.
  • Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmamak ve solar hasardan korunmak için non-komedojenik güneş koruyucuları tercih etmeliyiz.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Maske Kullanırken Ciltte Oluşabilecek 6 Risk!

Maske Kullanırken Ciltte Oluşabilecek 6 Risk!

Corona virüs salgını nedeniyle maske takmanın zorunlu hale getirilmesi olası cilt hastalığı risklerini de beraberinde getirdi.

Detaylar
İnnea Aqua Nedir ?

İnnea Aqua Nedir ?

İNNEA AQUA özel içeriği ile cilt sıkılaştırma ve yenilemede kullanılan bir üründür.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.