Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Psikiyatrik Bozukluklarla İlgili Saç Kayıpları

Saçın sosyal ve psikolojik önemi biyolojik öneminden çoktur. Cinsiyet, yaş, statü, değerler ve grup üyeliği gibi pek çok farklı sosyal özelliği işaret edebilir.

Psikiyatrik Bozukluklarla İlgili Saç Kayıpları
Psikiyatrik Bozukluklarla İlgili Saç Kayıpları Border

Saçın sosyal ve psikolojik önemi biyolojik öneminden çoktur. Cinsiyet, yaş, statü, değerler ve grup üyeliği gibi pek çok farklı sosyal özelliği işaret edebilir. Ruhsal açıdan ise beden imajının temel parçalarındandır. Beden imajı, bireyin kendi dış görünüşü ile ilişkili algıları, düşünceleri, hisleri ve davranışlarının tümünü tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Saç bireyselliği yansıtan fiziksel bir özelliktir ve çekici olma hissinin temelinde yer alır. Aslında bireyin fiziksel görünüşünü değiştirmede kolayca kullanılan beden parçası olarak saç eşsizdir. Kısa bir zaman diliminde istenilen görsel imajı yaratmak için boyanabilir, kesilebilir, kıvırcık yapılabilir ve/veya yeniden şekillendirilebilir. Aksine diğer değişimlerde belli bir zaman (kilo kaybetmek, kas geliştirmek vs), yapay süsler (kıyafet, takı vs) veya cerrahi müdahaleler (yüz germe vs.) gerekir.

Saç hastalıkları polikliniklerine başvuran hastalarda, onların "zor" veya "sorunlu" olarak tanımlanmalarına neden olan biyopsikososyal bozukluklar oldukça sıktır. Saç hastalıkları ile ilişkili ruhsal sorunların tanımlanmasında dermatologların ve psikiyatristlerin bakış açıları her zaman uyuşmasa da sıklıkla ortak çalışırlar. Çünkü saç hastalıkları ya primer olarak psikiyatrik bozukluklara bağlı olarak gelişirler yada depresyon, anksiyete, sosyal izolasyon gibi ciddi ruhsal ve sosyal sorunlara neden olurlar. Saç hastalığı olan bireylerin tedavilerinin başarısı iki disiplinin ortak çalışabilmelerine bağlıdır. Saç kaybı yakınması olan hastaların ilk olarak dermatoloji polikliklerine başvurdukları düşünüldüğünde, saç hastalıkları ve ruhsal sorunlar arasındaki nedensel ve/veya sonuçsal ilişki hakkında klinisyenlerin farkındalıklarının ne denli önemli olduğu ortaya çıkar.

Yazar : Emine Çığıl Fettahoğlu

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Sahte Botoksa Dikkat

Sahte Botoksa Dikkat

Tüm dünyada ameliyatsız estetik işlemlerde 1. sırada yer alan botoks, oldukça popüler bir uygulamadır.

Detaylar
Dudak Dolgusu Nedir? Kimlere Uygulanabilir?

Dudak Dolgusu Nedir? Kimlere Uygulanabilir?

Dudak Dolgusu; dudakların dolgunlaşması, hacim kazanması ve daha estetik bir görünüme kavuşması için yapılan uygulamadır.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.