Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Güneş Yanığı Nedir ? Tedavisi

Cildin güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalması sonucu ciltte oluşan kızarıklık, yanma, su toplama gibi belirtiler gösteren cilt hasarına güneş yanığı denilmektedir.

Güneş Yanığı Nedir ? Tedavisi
Güneş Yanığı Nedir ? Tedavisi Border

Özellikle açık cilt rengi olan insanlar ve çocuklar cilt yanığı riski taşırlar ve güneşe karşı ciltleri daha hassastır. Dolayısıyla çocuklar ve cilt rengi açık olan insanlar güneşe çıktıklarında mutlaka şapka ve güneş gözlüğü takmalı, uzun süre güneşe maruz kalınacaksa güneş kremi kullanılmalıdır.

Hafif güneş yanıkları kızarıklık oluştururken, şiddetli durumlarda ise ciltte kabarcıklar görülebilir. Bu durumda kabarcıklar iyileşirken ciltte yara izleri bırakabilir. Güneş yanığı, güneş ışınlarının yanı sıra solaryumdan da kaynaklanabilir.

Güneş yanıkları önce epidermis denilen üst deri tabasını etkiler. Bu durumda sadece kızarıklık şeklinde belirti verebilir. Eğer yanıklar epidermisin altındaki dermisi etkilemişse hasar daha fazla olacak, su dolu kabarcıklar oluşacak ve iz kalma riski artacaktır. Güneş yanıklarının tekrarlaması ile deri yaşlanması da hızlanmaktadır. Ayrıca uzun süreler güneşe maruz kalmak ve güneş yanığı oluşması durumunda deri kanseri oluşma riski de artmaktadır.

Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir?

Cildin kızarması ve her harekette acı vermesi güneş yanığının tipik belirtisidir. Bunun yanında ciltte hafif bir şişkinlik ve kaşıntı da görülebilir. Ciddi durumdaki yanıklarda ise ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar görülür. Yanık bölgesi kabarmış ve şiddetli ağrılıysa, bebek ya da küçük çocuklarda oluşan güneş yanığı durumlarında mutlaka doktora başvurmak gerekir. Güneş yanığına ek olarak;

  • Bulantı ve kusma
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Titreme

gibi belirtiler de var ise en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

 

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanığı olduğu zaman cildin yeterince soğutulması gerekir. Bunun için yanık olan bölgeye soğuk tatbiki yapılması acıyı hafifleterek hasarın azaltılmasına katkı sağlar. Ancak buz küpü gibi aşırı soğuk maddeleri tatbik etmemek gerekir. Bu durumlarda soğuk suya batırılmış bir havlu yeterli olacaktır. Soğuk kompres, en az yarım saat ve ağrı kesilinceye kadar sürdürülmelidir. Güneş yanığı nedeniyle fazla miktarda sıvı kaybı olacağı için de bol sıvı alınması gerekir.

Yanık bölgesine hafif yanık durumlarında panthenol içeren kremler ve nemlendirici kremler sürülebilir. Su dolu kabarcıkların ve ağrının belirgin olduğu durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Her durumda olduğu gibi güneş yanığı durumunda da cilde herhangi bir merhem ya da krem sürmeden önce içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjinizin olmadığından emin olmalısınız.

Güneş Yanığı En Çabuk Nasıl Geçer?

Güneş yanıklarına maruz kalınması halinde ilk olarak serin su ile duş alıp, cilde nemlendirici kremler sürülmelidir. Serin suyun cildi yatıştırma özelliği vardır. Nemlendirici kremler sürmek ise tahriş gören deriyi yumuşatacaktır. Ancak yanıkta kabarcık, ağrı ve yukarıda belirttiğimiz belirtiler varsa doktora başvurmak gerekir.

Güneş ışınlarına yoğun maruz kalınmasıyla ortaya çıkan güneş yanığı durumunda ve yanık sonrası oluşan cilt hasarlarında Mersin Ayşegül Güney Dermatoloji Kliniği'ne başvurabilir, konu ile bağlantılı güneş lekeleri tedavisi yazımızı da inceleyebilirsiniz.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Akıllı Dolgu Hem Güzelleştiriyor Hem De Kolajeni Artırıyor!

Akıllı Dolgu Hem Güzelleştiriyor Hem De Kolajeni Artırıyor!

İnsan bedeni yaşlandıkça ciltte gevşeme, sarkma ve çizgiler oluşur. Bunun en büyük nedeni ise vücudun doğal kolajen üretiminin azalmasıdır.

Detaylar
Cildiye Uzmanı (Dermatolog)

Cildiye Uzmanı (Dermatolog)

Mersin' de Dermatoloji Uzmanı olarak kendi kliniğimde hizmet vermekteyim.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.