Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Genital Siğil Tedavisi

Genital bölgede görülen ve insan papilloma virusa (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.

Genital Siğil Tedavisi
Genital Siğil Tedavisi Border

Genital Siğil Tedavisi Nedir?

Genital bölgede görülen ve insan papilloma virusa (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. 15-49 yaş arasındaki kişilerin %1-2’sinde görülmektedir. HPV’nin 100’den fazla tipi vardır ve bunların yaklaşık yarısı genital siğile neden olabilmektedir. Hastalığın kuluçka dönemi haftalar veya yıllar olabilmektedir.

Genital Siğilin Belirtileri Nelerdir?

Kadın ve erkek genital bölgelerine yerleşen, sıcak ve nemli alanlar olması nedeniyle, anüs (makat) çevresinde ve kadınlarda genital bölgede küçük dudaklarda daha sık görülen, küçük, deri renginde, kırmızı veya kahverengi bir kabarıklık olarak başlar. Fazla nemli bir bölgede ise beyazımsı da görülebilir. Giderek büyür ve üzeri karnabahar gibi bir görünüm alır.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ancak bulaşma hemen hemen daima deri temasıyla olduğu için, tam bir cinsel ilişki olmadan da bulaşabilir. Genital bölge veya makat çevresinde egzama, uzun süreli vajinal akıntı gibi durumlar varsa hastalık daha kolay bulaşmaktadır.

Tanısı Nasıl Konulur?

Genital siğil tanısı genellikle dermatolog doktorlar tarafından klinik muayene ile koyulur. Bazen ayırıcı tanı için deriden biyopsi alınması gerekebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Hastalık için hastanın evde kendisinin uygulayacağı veya doktorun klinikte uygulayacağı tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu tedaviler uzun süreli olabilir. Tedavi seçimi siğillerin yeri, sayısı, büyüklüğü vb. özelliklere bağlı olarak değişmektedir.

 

Genital Siğilden Korunmada Aşı:

Kendinizi ve Partnerinizi Koruyun

  • 11-12 yaşındaki kız çocuklarına 3 doz HPV aşısı uygulanması önerilmektedir.
  • 13-26 yaş arasında daha önce aşı olmamış veya aşı serilerini tamamlamamış tüm kız çocukları veya kadınlar aşı olmalıdır.
  • Virüsün bir tipiyle enfekte olan hastalar aşıdaki diğer virüs tiplerine karşı korumadan fayda görebilirler. Dolayısıyla genital siğili olan hastalara da aşı uygulanmalıdır.
  • Genital siğiliniz varsa bu durumu en kısa sürede partnerinize bildirin ve doktora gidip değerlendirilmesini sağlayın.
  • Eğer partneriniz genital siğil için tedavi alıyorsa mutlaka siz de bir doktora görünün.
  • Sizde veya partnerinizde bulgular varken cinsel ilişkiye girmekten kaçının.
  • Eğer genital siğiliniz varsa diğer cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından da test edilmelisiniz. Partnerlerinize de bu durumu belirtiniz.

Deri hastalığınız olduğunda dermatologunuza başvurun. Derinizi dermatologlara emanet edin.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Botoks ile El Terlemesi

Botoks ile El Terlemesi

Botoks ile el terleme tedavisi uzun zamandır kullanılan güvenli, etkili ve pratik bir yöntemdir.

Detaylar
Yara İzi Tedavisi

Yara İzi Tedavisi

Kişilerin yaşamış olduğu travmalar, ameliyatlar, geçirilen kazalar sonrasında oluşan yaralanma, yanıklar, bazı deri enfeksiyonları ve kesikler vücutta skar adı verilen yara izi oluşumuna neden olmaktadır.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.